Q = u * A * i

on sunnuntai 20. helmikuuta 2011
Q = Virtaama ( l/s)
u = Valumakerroin
A = Pinta-ala (ha)
i = Sateen rankkuus (l/s x ha)

Veden määrän laskeminen tontilta tuntuu ainakin aluksi yksinkertaiselta toimenpiteeltä ja kaavakaan ei näytä vaikealta. Ensiksi jaotellaan tontti osiin (nurmikkoon, kattoon, kiveykseen jne.) Sitten lasketaan kaikilta eri pinnoilta tulevat vesimäärät ja lopuksi ynnätään ne yhdeksi luvuksi. Joo o, helppo nakki mutta...

Selailin opusta Hulevedet rakennetussa viherympäristössä, jonka sivulla 134 on listaus eripintojen valumakertoimista. Taulukossa on hienosti lueteltu eri pinnat ja niiden kertoimet. Heräsin miettimään, että mitäs, jos tontilla on nurmikiveä, kenttäkiveystä tai vaikkapa valettua turva-alustaa? Eli mitä kertoimia käytetään pinnotteissa, joita ei listasta löydy. Toiseksi listassa oli pinnan laaduiksi lueteltu mm. puistomainen piha? Miten määritellään millainen on puistomainen piha? Voidaanko tällä kertoimella laskea koko pihan sademäärä plus katolta tulevat vedet. Voi olla ettei tämä laskentamenetelmä ole aivan tarkka. Onneksi listaus on kuitenkin suhteellisen kattava ja suuria alueita käsiteltäessä ei tarvitse joka tontin vesimäärää laskea erikseen vaan voidaan käyttää alueellisia valumakertoimia, joita on määritelty mm. kerrostalokortteleille, rivitaloalueille sekä urheilu- ja leikkikentille. Näppärää muunmuassa kaavoitustasolla.

Onkohan olemassa missään lukuja tai taulukkoja, joissa esitetään kuinka paljon keskiverto OKT-tontilta tulee vesiä. Itse ainakin haluaisin vertailla johonkin taulukkoon nähden kuinka paljon vettä vaikka oman kotitalon tontilta tulee. Tällä hetkellä ei ole mitään käsitystä mikä luku on paljon ja mikä on vähän. Olisi hienoa näyttää esimerkiksi asiakkaalle havainnollistavalla pylväsdiagrammilla kuinka paljon vettä hänen tonttinsa tuottaa verraten johonkin keskiarvoon. Tämän lisäksi voisi kuvata myös ennen ja jälkeen -tilanteen. Siinä esitetään ennen-palkissa tontilta tulevan vesimäärän ilman tehtyjä parannuksia. Jälkeen palkista huomaisi sitten tavallinenkin kadun tallaaja eron mitä parannuksilla on saatu aikaan. Monikaan ei jaksa katsella vain taulukon numeroviidakkoa.

Severi Anttosen pitämän esityksen ja edellä mainitsemani opuksen pohjalta tein Excel-ohjelmalla taulukon, jolla voidaan laskea vesimäärät pinnoilta. Ajattelin, että se nopeuttaisi ryhmämme työtä valitsemamme kohteen hulevesimäärien laskemisessa. Ei tarvitse syöttää kuin pinta-alat ja sateenrankkuuskerroin niin VOLA!

5 kommenttia:

Minna/Viherunelmia kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Minna/Viherunelmia kirjoitti...

Tällaisen hienon Exel-taulukon voisi laittaa vaikka ihan yleiseen jakoon! :D :D
Nim. exeltumpelo

Tuuli V. kirjoitti...

Jee! Hyvä Katja! Laskenta käy kuin tanssi...

Elina Uusnäkki kirjoitti...

Hyvä idea tuo taulukko keskivertotalon vesikertymästä.
Totta ettei monikaan jaksa keskittyä lukujen pyörittämiseen mutta selkeät ja havainnoillistavat kaaviot/kuvat voisivat auttaa sitä tavallista tallaajaa ymmärtämään jotain hulevesien käsittelystä. Ja naapurikateus kunniaan, voisi sitten esitellä oman pihan hulevesikaavioita naapurille, että pistäpäs paremmaksi :D
Olisi mukava tosiaan nähdä se sun Excel-taulukko.

Paula-Kaisa kirjoitti...

Moi,
välipalaksi suunnitelman teon lomassa lueskelin blogejanne ja täällähän on tiukkaa asiaa! Kommentoisin sen verran, että tietääkseni laskelmia keskimäräisestä OKT-tontista ei ole tehty (jos on, niin kertokaa heti!) ja siksi esimerkiksi itse yritän tehdä jotain sen suuntaista (surullisenkuuluisassa) lopputyössäni.

Keskimääräisen tontin vesimärien lisäksi hoksasin, että mitoitusvesimäärä tehdään yleensä jonkin sortin rankkasateen mukaan. Se on sikäli loogista, että suuren, kerralla tulevan vesimäärän on mahduttava altaisiin/puroihin/viemäreihin. Laadin tuossa loppuvuodesta varsin saman samankaltaisen excelin, kuin sinä teit (sinun excelisi on tosin selkeämpi, itse taisin tunkea siihen vähän liikaakin muuttujia...). Lisäksi yritän tehdä siihen osion, jolla pystyisi laskemaan myös tontin *keskimääräisen* vesimäärän vuoden eri aikoina (ei siis vain rankkasateiden aikaan), mikä voisi helpottaa esimerkiksi kasvivalintojen teossa: rankkasateiden vesi ei kestä altaassa kauan ja voisi olla hyödyllistä tietää myös, mikä tietyn kokoisen tontin keskimääräinen vesimäärä esim. kuukaudessa on. Eikö?

Lopputyöni on maannut sijoillaan valitettavan kauan, mutta nyt jäin pois töistä ja kunhan tämä Kansankoti on valmis, niin tartun taas siihen!

Harmi, kun en ole juuri ollut nyt Lepaalla, niin tällaisetkin tiedonmuruset ovat jääneet vaihtamatta... Onneksi on blogi! :D

Lähetä kommentti