Hortonomi ja seitsemän insinööriä

on tiistai 22. maaliskuuta 2011
Sadepuutarha. Mount Tabor Middle School. Portland, Oregon, USA.
Viimeisestä luennon kuuntelusta, jossa Tahvosen Outi haastatteli Ulla Loukkaanhuhtaa Ramboll Finland Oy:stä, on kulunut jo kaksi viikkoa. Luento oli todella mielenkiintoinen, mutta kolmen ensimmäisen dian jälkeen koko loppuesitys meni valkoisien diojen parissa :( Varsinkin juuri ne tärkeimmät kuvat ja kaaviot menivät minulta ohi. Voihan viili...

Noh, mitä esityksestä jäi mieleen. Ensinnäkin oli hauska kuulla termistä 'Luomuvesitekniikka'. Mikä olisikaan parempi sana insinöörien käyttöön. Jos kääntäisin sen näin hortonomikielellä niin olisiko se 'luonnonmukainen hulevesien käsittely'. Itselleni ainakin tuosta luomuvesitekniikasta tulee mieleeni, että taivaalta tulevat vedet johdetaan putkien kautta vesistöihin. Ehkä se vain kuitenkin on tuon tekniikka-sanan takia, mikä saa ajattelemaan heti putkia ja viemäreitä. Luomuvesitekniikkaa voisi kuitenkin käyttää silloin kun on taivuteltava insinöörejä luonnonmukaiseen hulevesien käsittelyyn ;)

Toinen mielenkiintoinen juttu Ullan esittämänä näkökohta oli putkistotekniikan ja maanpäällisten altaiden sekä uomien kustannusero. Putkistotekniikka on halvempi kuin maanpäällinen vesien käsittely. MITÄÄH?!?! Hetken asiaa mietittyäni ja Ullan selittäessä asiaa, totesin sen olevan aivan totta. Putkitekniikan rakentaminen on kallista tai siis kalliimpaa kuin pelkkien uomien ja altaiden kaivuu sekä kasvien istuttaminen. Mutta sitten kun alkaakin ylläpidon ja hoidon urakka, pitää paikkansa se, että altaiden ja uomien hoito työllistää putkitekniikkaa paljon enemmän. Mutta pitääkö se aina ajatella niin että mikä on halvempaa, siihen satsataan. Voitaisiinko kerrankin ajatella ympäristön ja luonnon ehdoilla? Mutta jos suunnittelijoiden joukossa on seitmsemän insinööriä vs. yksi hortonomi niin siinä sitä sitten ollaan alakynnessä... Kymmenen puhuu muoviputkien puolesta ja yksi tähtiputkien (Astrantia major) :) Mutta emmehän me periksi anna emmehän ;)

Vielä tähän loppuun lisään hienon kahdeksan kuvan sarjan linkin Oregonista, USA:sta. Siinä koulun pihalle on koulurakennuksen ja parkkialueen väliin on suunniteltu ja toteutettu sadepuutarha, joka imeyttää hulevesiä. Sen sanotaan myös viilentävän koulun luokkatiloja. Käykääpi katselemassa ja ihastelemassa täältä.

3 kommenttia:

Johanna Järvenpää kirjoitti...

Oli aika huima ero koulun piha ennen ja jälkeen sadepuutarhan rakentamisen. Kivan näköinen toteutus. Ja oppilaitakin varmasti kiinnostaa enemmän tuo jälkimmäinen versio piha-alueesta.

Johanna Järvenpää kirjoitti...

Niin ja tuo luomuvesitekniikka on kyllä insinöörinkin suuhun sopiva termi!

Paula-Kaisa kirjoitti...

Kommentoin nyt nopsasti tätäkin, kun tänne tulin :).

Luomurakentaminen on tosiaan halvempaa, mutta hoito taas kalliimpaa. Toisaalta tiivistyvän rakentamisen vuoksi paineet kaupunkivihreän olemassaoloon kasvavat. Jos "hulevihreän" naamioi taitavalla suunnittelulla osaksi kaupunkien vihreytystä, voitaisiin se laskea osaksi puistojen ylläpitoa, eikä vain ylimääräiseksi kustannukseksi. Jotain vihreää rakennetuille alueille kutenkin yleensä halutaan, niin rakentamalla ekologisesti sekä vesitaloudellisesti toimiva ja samalla näyttävä viheralue, saadaan useita kärpäsiä yhdellä iskulla!

Toisaalta kyse on myös asenteesta: esim. Kotkassa puistonurmia on korvattu komeilla perennaistutuksilla. Koko juttu läksi yhden miehen (muistaakseni kaupunginpuutarhuri?) puuhailusta, mutta on nyt otettu osaksi Kotkan kaupungin imagoa, vaikka onkin ylläpidoltaan hieman kaalliimpaa.

Lähetä kommentti